Zamieszczone przez Emil
[Porada] - DEMONTAŻ/MONTAŻ LICZNIKÓW
Zwiń
X
-
No to jazdaaa !!
DEMONTAŻ/MONTAŻ LICZNIKÓW
Potrzebny będzie klucz gwiazdkowy (nie pamiętam jak sie to fachowo nazywa) i mały śrubokręcik
Proponuje żeby ta czynność była wykonywana w ciepłym aucie, gdyż jest tu sporo kruchych plastików, które mogły by pęknąć na zimnie.
1. Najpierw usuwamy zaślepki znajdujące sie "pod daszkiem" i odkręcamy znajdujące się tam śruby (zazn. czerwonymi strzałkami) aby zdjąć osłone najlepiej nacisnąć ją lekko w dół i pociągnąć do siebie dolną jej częścią, a następnie odciągać reszte.
2. Następnie w górnej części zegarów odkręcamy kolejne dwie śrubki, uważająć żeby nie wpadły za liczniki (a mendy lubią tam wpadać
3. Odchylamy liczniki do siebie tak żeby zaczepy przez które wcześniej były przykręcone minęły "daszek" i delikatnie (chwytając liczniki palcami od tyłu) ciągniemy je do siebie. najpierw jedna strona, a potem druga, tak żeby dolne zaczepy wyskoczyły z mocowań. DELIKATNIE !
4. Tu troche gimnastyki musimy najpierw odciąć opaske trzymającą kable, a potem podważamy zaczepy na wtyczkach tak żeby ich nie uszkodzić (równocześnie jak odciągamy ten różowy dzyndzel powinna wychodzić wtyczka) OSTROŻNIE BO TEN DZYNDZEL ŁATWO PĘKA! najlepiej podważyć w miejscu zaznaczonym strzałką - wtyczki są z obu stron licznika.
5. Jak juz są zegary wyjęte to tak:
- jak ktoś chce montować same ramki to wystarczy odczepić zaczepy zaznaczone na czerwono i wyjdzie sama szybka.
- jak ktoś chce wymieniać tarcze to odczepia zaczepy zaznaczone na zielono i wyjdzie szybka z plastikową ramką (przy klejeniu ramek wokół zegarów proponuje wyjąć też plastik zeby nie upaprać tarczy)
przy zdejmowaniu szybki z plastikiem trzeba jeszcze odkręcić dwie śruby (czerwone strzałki)
Finalnie zegary wyglądają tak jak na fotce poniżej :szeroki_usmiech
Jak ktoś ma zamiar wyjmować tarcze i chce zdejmować wskazówki to najpierw niech zapamięta (najlepiej zaznaczyć) w którym miejscu są wskazówki "w spoczynku" tak zeby wiedzieć jak je założyć żeby nie przekłamywały zegary. Następnie wystarczy przekręcać ostrożnie wskazówki w kierunku przeciwnym niż sie normalnie poruszają (bedzie lekki opór) i ciągnąć do siebie. Tym sposobem wskazówki będą zdjęte i pozostanie tylko wymiana tarczy, z czym juz nie będzie problemu k
Oczywiście montaż dobrze by było przeprowadzić w odwrotnej kolejności :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Mam nadzieje że instrukcja nie jest za bardzo zagmatfana i będzie pomocna k
Powodzenia :!:Zapraszam na www.rebel-tuning.com
-
-
Dzięki teraz tylko zakupić ramki k :szeroki_usmiechOII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
widac cos przez ta pania?
jezeli tak to skad wytrzasnac takie customowe liczniki oraz alusowe czy chromowe ramki?Zapraszam na www.rebel-tuning.com
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez luky8Tarcze zegarów to robie osobiście a ramkami handluje k
Jakie koszta ramek?
chcialbym to zobaczyc na zywca, jak te tarcze wygladaja, bo na zdjeciu calkiem calkiem... jak je robisz?
tez mam pomysl jakie sobie tarcze zrobic, zaraz to przeobraze w jpega programem graficznym...
ile za tarcze na moim projekcie i ramki razem + koszta przesylki albo gdzie po to podjechac bo fajna sprawa
tylko nie mow ze te tarcze to print drukarka :Pheheh
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_SCompJeżeli ktoś chciałby to mogę załatwić aluminiowe pierscienie - aluminium polerowane - montowane na wcisk. Komplet 2 sztuk - cena ok. 50,00Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
Jak ktoś ma zamiar wyjmować tarcze i chce zdejmować wskazówki to najpierw niech zapamięta (najlepiej zaznaczyć) w którym miejscu są wskazówki "w spoczynku" tak zeby wiedzieć jak je założyć żeby nie przekłamywały zegary.
A JAK TO ZROBIĆ ?
[ Dodano: Sro 29 Cze, 05 14:08 ]
Jak ktoś ma zamiar wyjmować tarcze i chce zdejmować wskazówki to najpierw niech zapamięta (najlepiej zaznaczyć) w którym miejscu są wskazówki "w spoczynku" tak zeby wiedzieć jak je założyć żeby nie przekłamywały zegaryPower is nothing without control !
"Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)
Komentarz
-
-
mialem problem ze wskazowkami po modzie z podswieteniem... niby dobrze wygladaly w spoczynku jednak pozniej zle wskazywaly... pomogly testy deski patrz tu http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=1518bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
Perfect service by DobryGrzesWawa
Komentarz
-
-
gdzie mogę kupić białe lub inne tarcze zegarówZapraszam na www.rebel-tuning.com
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ida.maccześć
właśnie zobaczyłem że jestes posiadaczem octavii 1,9 TDI 90KM Ambiente Ice. Właśnie taki model ostatnio sobie kupiłem, 2002r. Jaka jest twoja opinia nt. auta, na co zwrócic uwagę. jeśli możesz odpowiedziec na nurtujące mnie pytania z góry dziejuję.
Nie jest to watek nt. opinni o Octavi tak wiec prosze nie robic OT :!:
A co do Twojego pytania to odpowiedzi na wszystko znajdziesz na tym forum, wystarczy poczytac. :twisted:
Jak nie bedziesz czegos wiedzial to wtedy zadawaj pytania. :idea:"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez luky8No to jazdaaa !!
1. ...aby zdjąć osłone najlepiej nacisnąć ją lekko w dół i pociągnąć do siebie dolną jej częścią, a następnie odciągać reszte.
Ok dałem se rade:-) Naciska się w dół potem lekko dociska do zegarów i i jeszcze troche w dół i do siebie. Banał. Dwa zaczepy tam są.
Komentarz
-
-
lec
Zamieszczone przez LIFE[ Dodano: Sro 29 Cze, 05 14:08 ]
Jak ktoś ma zamiar wyjmować tarcze i chce zdejmować wskazówki to najpierw niech zapamięta (najlepiej zaznaczyć) w którym miejscu są wskazówki "w spoczynku" tak zeby wiedzieć jak je założyć żeby nie przekłamywały zegary
Komentarz
Komentarz